Blog
subota, siječanj 31, 2009Najavljen je i prvi izvođač ovogodišnjeg T-Mobile INmusic festivala - najutjecajnija svjetska elektronska grupa - Kraftwerk. Posebna novost je da se ove godine uvodi još jedan open-air stage, Tuborg Metal Stage, koji će se posvetiti žešćem zvuku. Na festivalu će nastupiti više od 40 stranih i domaćih izvođača, a održat će se 24. i 25. lipnja na jarunskom Otoku hrvatske mladeži.

Ulaznice su u prodaji od 09.02. u T-centrima u Hrvatskoj, a za studente je kreiran poseban popust!

Njemački pioniri elektronske glazbe, Kraftwerk, nastupit će na ovogodišnjem T-Mobile INmusic festivalu. Kao predvodnici eksperimentalne scene, Kraftwerk (njem. elektrana) ostvaruju snažan utjecaj na brojne glazbenike i smjerove te postaju jedna od najutjecajnijih i najvažnijih elektronskih grupa na svijetu. Tijekom svog četrdesetogodišnjeg djelovanja izdaju deset uspješnih studijskih te nekoliko kompilacijskih i jedan live-album.

Ovu kultnu njemačku skupinu osnovali su 1970. godine u Düsseldorfu dvojica studenata muzičke akademije, Ralf Hütter i Florian Schneider-Esleben. U početku, pod nazivom Organisation, dvojac objavljuje album „Tone Float” i nastupa na mnogim koncertima izvodeći glazbu, koju su mnogi nazivali avangardnom. Osnovavši Kraftwerk, započinju rad na debitantskom albumu inovativnog zvuka „Kraftwerk I”, već tada nagovještavajući revoluciju u suvremenoj glazbi. Nakon nekog vremena Kraftwerk počinje djelovati kao kvartet, inovira pop glazbu i stvara legendarni imidž te postaje najznačajniji kolektiv elektronske glazbe.

Ne postoji gotovo niti jedan njemački bend koji se toliko često navodi kao izvor inspiracije za mnogobrojne glazbenike. Zbog presudnog utjecaja na elektronsku scenu i primjenjivost elektronike u glazbi smatraju se bendom bez kojeg danas ne bi bilo glazbe u ovakvom obliku kakva jest.

Kraftwerk mašinerija pokrenut će se na T- Mobile INmusic festivalu na glavnom stageu. Uz karakterističan zvuk i neobične projekcije na visokim ekranima, Kraftwerk će ponuditi publici pravi audiovizualan spektakl. Po noći.

Diskografija / Albumi:

1970. Kraftwerk I
1971. Kraftwerk II
1973. Ralf & Florian
1974. Autobahn
1975. Radioaktivität
1977. Trans Europa Express
1978. Die Mensch- Maschine
1981. Computerwelt
1986. Electric Cafe
1991. The Mix
1993. Tour de France Soundtracks
2005. Minimum-Maximum

nightonearth @ 20:54 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 14, 2008
Osjećaj se bolje! Umjetnost na razmeđi tehnologije i znanosti
19.12.2008. - 23.12.2008.
Studentski Centar, Zagreb

Festival polazi od teze da je biti tužan, nesretan, depresivan, nezainteresiran izjednačeno s biti društveno neprihvatljiv - Feel Better/Osjećaj se bolje.Nakon prošlogodišnjeg festivala Ekstravagantna tijela koji se bavio problemom tijela, invalidnosti i različitosti, kustoska udruga Kontejner ove je godine pripremila petodnevno istraživanje užitka s fokusom na umjetnost na sjecištu tehnologije i znanosti.

Tema festivala vezana je uz imperativ sreće, užitka, hedonizma, a temelji se na paradigmama koje tumače da se u suvremenom društveno-političkom sustavu pitanje stabilnosti i kontrole premjestilo s područja moći i represije na područje sreće i zabave.

Biti će tu svega – od recepata molekularne gastronomije (tehno-emotivne kuhinje), kulinarskih delicija za vaše nepce, robota koji toče viski i mješaju piće baš po vašem ukusu, pa sve do oxygen bara, gdje ćete u neograničenim količinima moći konzumirati – kisik!


Dio će radova na festivalu pokušati razvedriti posjetitelja, ubaciti ga u stanje kratkotrajnog hedonizma i pružiti mu razne vrste senzualnih, seksualnih, gastronomskih užitaka. Neizostavni su također osvrti na fenomene koji nam nude čovjeka-potrošača društveno kontroliranog barometrom sreće i postignuća.

Program festivala, u kojem sudjeluju dvadesetak umjetnika iz Velike Britanije, Austrije, Nizozemske, Amerike, Norveške, Srbije, Japana i Hrvatske, sastoji se od multimedijalne izložbe, preformansa, simpozija te filmskih projekcija.

nightonearth @ 14:12 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, prosinac 13, 2008
U okviru projekta Živjeti zajedno (Living Together) British Council otvara fotonatječaj na temu međukulturalnog dijaloga. Natječaj ostaje otvoren do 15. ožujka 2009.
Pozivaju se svi zainteresirani natjecatelji da na službenu internetsku stranicu natječaja livingtogether.shootexperience.com pošalju tri fotografije koje odražavaju njihov doživljaj migracije s obzirom na tri teme: Nova lica nova mjesta, Osjećaj doma i Migracija – novi fenomen.

U natječaju mogu sudjelovati osobe od 13 do 35 godina starosti iz sljedećih 19 zemalja: Albanije, Armenije, Austrije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Gruzije, Grčke, Hrvatske, Izraela, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Natječaj se zatvara 15. ožujka 2009. u 18 sati, a izabrane fotografije bit će predstavljene u sklopu konferencije projekta Živjeti zajedno koja će se održati u ožujku 2009.

Pobjednici će biti izabrani u tri kategorije – Najbolja fotograija, Najbolja fotografija po dobnim skupinama i Najbolja fotograija na temu, a pobjednike nagrađuje Olympus.

Za više informacija o uvjetima natječaja posjetite stranicu livingtogether.shootexperience.com

Ovim natječajem nastoji se potaknuti kreativni vizualni dijalog o utjecaju migracija na društvo te o sudjelovanju manjinskih zajednica u javnom životu.

Natječaj je dio projekta British Councila pod nazivom Živjeti zajedno, inicijative koja ima za cilj jačanje i promicanje društvene povezanosti i aktivnog građanstva.

Projekt se provodi u više od 15 zemalja uz potporu Vijeća Europe u okviru Europske godine međukulturalnog dijaloga. Pojam "zajedničkog života" od iznimne je važnosti za Europu u kojoj se kao rezultat migracije pojavljuju sve složenija i raznovrsnija društva. Projekt se bavi utjecajem koji nove migracijske zajednice imaju na društva iz kojih dolaze i u koja dolaze, te na njihovu prisutnost u javnom životu.
nightonearth @ 15:39 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 7, 2008
Program Subverzija u prosincu počinje pitanjem rada i radnika, te života
koji nam je nametnut, na što se nadovezuje gostovanje jednog od urednika
časopisa Glasovi otpora iz okupiranog Londona, koji govori o povećanju
prostora kontrole, ali i otporu. «Predblagdanski» program se bavi
pitanjem azilanata i uopće imigranata u Hrvatskoj, a kao poseban
«blagdanski» program biti će prikazan film o životu na Zemlji nakon ljudi.


Pročitaj kompletan post
nightonearth @ 17:36 |Komentiraj | Komentari: 0
Boris Buden, Poprišta neoliberalizma, D.C Kino Mosor, 5.12. Boris Buden, Poprišta neoliberalizma, D.C Kino Mosor, 5.12.

Donosimo vam kratki pregled panela Urbani sukobi i javna imaginacija i Neoliberalni način upravljanja i urbani razvoj te predavanja Borisa Budena i Ines Weizman održanih tijekom popodneva u petak 5.12. Na kraju teksta nalaze se linkovi za download audio zapisa.

Prvi popodnevni panel bio je usmjeren na pitanje urbanih antagonizama u neoliberalnim društvima.

Paul Stubbs (Ekonomski institut, Zagreb) istakao je kako interpretiranjem Hrvatske kao neoliberalne države gubimo mogućnost spoznaje. Kada je riječ o aktivizmu, u Hrvatskoj se, smatra on može promatrati proces NGO-izacije, projektizacije i birokratizacije scene koja je s ulica prešla u urede. Ipak, današnje okolnosti proizvele su i nove tipove aktivizma koji je usmjeren na nove teme - stvaranje novih javnih prostora i autonomnih zona.

Gal Kirn (politički aktivist i istraživač na Jan Van Eyck Academy) ukazao je na najnovije trendove u Amsterdamu, gradu koji je do kraja osamdesetih godina bio najotvoreniji prema skvotiranju. U posljednjih nekoliko godina u u tom se gradu pojavio novi poslovni model koji, koristeći slične metode kao i skvoteri, suzbija bespravno naseljavanje napuštenih prostora: antisquatting. Kompanije koje se bave ovim poslom iznajmljuju napuštene prostore po niskim cijenama. Stanari koji unajmljuju prostor u zamjenu za nisku cijenu odustaju od svih prava koja pripadaju podstanarima. Na taj se način prostori čuvaju od skvotera za potencijalne investitore.

Daniel Chavez (urugvajski antropolog, stručnjak za latinoameričku politiku i urbane pokrete) je ukratko predstavio praksu participativnog lokalnog budžetiranja koja se razvila u latinskoj Americi kao jedna od alternativa dominantnoj neoliberalnoj politici. Kako je zaključio Chavez iz iskustva latinske Amerike, mnogo radikalnih ideja dobro funkcionira na lokalnoj razini, no mnoge od njih se pretvaraju u formalnost kad ljevica dođe na vlast na nacionalnoj razini.

Gerald Raunig (filozof i teoretičar umjetnosti, European Institute for Progressive Cultural Policy, Beč)razmotrio je dva primjera urbane borbe u polju queer aktivizma. S jedne strane queer festivali održani posljednjih godina u Beogradu, Sarajevu, Moskvi i Vašavi koji su izazvali kontraprosvjede religijskih fanatika i radikalne desnice i završili brutalnim nasiljem. S druge strane, na zapadu, gdje su se gay parade pretvorile u turističke komercijalne atrakcije, posve lišene političkog značenja, u posljednje se vrijeme sve se češće pojavljuju prosvjedi članova LGBT zajednice protiv te komercijalizacije. U oba slučaja imamo veliku vidljivost, no u jednom je ona opasna ali nužna, a u drugom komercijalna i depolitizirana.

Panel - Neoliberalni način upravljanja i urbani razvoj

Vedran Mimica (arhitekt, direktor Berlage instituta) predstavio je djelovanje Berlage instituta istakao kako je jedini način da razumijemo grad taj da razumijemo sile koje ga oblikuju. Za to je potrebno novo znanje o arhitekturi.

Miran Gajšek
, Načelnih Oodjela za prostorno planiranje Grada Ljubljane istakao je kako je u Sloveniji tijekom 90ih godina u potpunosti dominirala neoloberalna politika. Tako nije postojalo čak ni ministarstvo koje bi bilo zaduženo za prostorno planiranje. Smatralo se naime kako u tržišnoj ekonomiji nema potrebe za planiranjem. Gajšek međutim smatra kako država itekako mora planirati, jer ukoliko ne planira, netko drugi će planirati umjesto nje. Trenutna kriza i novi državni intervencionizam koji je iz nje proizašao će, smatra on, nužno dovesti do uspostave novih institucija zaduženih za planiranje. Država ne može sanirati banke stihijski, drži on.


Saša Poljanec-Borić (znanstvena suradnica na Institutu Ivo Pilar) konstatirala je kako danas u Hrvatskoj ne postoji ništa neoliberalno. Hrvatska ima retardirani kapitalizam. Riječ je o kapitalizmu koji ne traži profit nego rentu. Takav kapitalizam prirodno je usmjeren na osvajanje prostora. On međutim ne proizvodi razvoj nego samo nekontrolirani rast.

Boris Buden u predavanju se osvrnuo na odnos sloma socijalizma krajem osamdesetih i desekularizacije koja se gotovo istovremeno desila diljem svijeta. Ako želimo razumjeti religijsku renesansu do koje je došlo posljednjih godina moramo pogledati postsocijalistička društva. Postsocijalizam je, smatra on, stanje u kojem se sve smatra oslobođenim. Religija doživljava svoj comming out iz privatne u javnu sferu, deprivatizacija religije. No bog sada želi više nego što je imao ikad prije. Proturječje koje iz toga proizlazi dobro se vidi na primjeru plana izgradnje “Duhovnog prstena Grada Splita” (plana izgradnje 16 crkava na rubovima Splita). U ovom se slučaju javni prostor privatzira i ustupa crkvi. Ovo nije samo desekularizacija, nego antisekularizacija, smatra Buden.

Leipzig - Grünau, Ines Weizman Leipzig - Grünau, Ines Weizman

Ines Weizman u svom se predavanju pozabavila transformacijom istočnonjemačkih gradova nakon pada Berlinskog zida. Predratne građanske kuće koje su bile posve zapuštene, a nerijetko i srušene, posve su obnovljene i uređene, a te se transformacije prikazuju u svim turističkim vodičima u obliku “before and after”. Te transformacije, smatra ona, ne predstavljaju samo prostorne promjene već i ideologiju. Na kraju je predstavila primjer jednog od posljednjih socijalističkih planskih naselja izgrađenih u DDR-u: Leipzig - Grünau. Gradnja tog naselja započela je u razdoblju kad je Leipzig patio od manjka stammbenog fonda. Međutim, u trenutku kad je završeno, granica prema zapadu je otvorena i u roku od samo nekoliko mjeseci cijela istočna Njemačka se suočila sa značajnim viškom stambenog prostora (fenomen nazvan “povlačenje gradova”). Leipzig - Grünau je ostao poluprazan. Tijekom 90ih su vlasti na razne načine pokušavale odgovoriti na ovaj problem: prvo izgradnjom shopping centara, a potom i rušenjem.

nightonearth @ 17:29 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 22, 2008

http://www.komikaze.hr/wiki/PRAVADJECE


NAGRADNA IGRA: NACRTAJ STRIP!

Ako ste i prije crtali/e stripove - osvojite nagradu od 500 eu!

Ako nikada niste crtali/objavili  strip - imate mogucnost natjecanja na

„6. Festivalu Prvih", ravnopravno sa svima  ostalima koji/e se po prvi put okusavaju u

bilo kojem vama novom  mediju i – osvojite 1000 eu!

 

  • Tema stripa je zadana: mediji i prava djeteta

 

Za inspiraciju: Ne dajte se zbuniti.  Pravom se ne bave samo pravnici. Od bezbroj mogucih tema podsjecamo na: pravo na igru i prijatelje, obitelj, mir, skolu, sigurnost i zdravlje. Po konvenciji UN o pravima djeteta usvojenoj 1989. drzava je duzna zastiti djecu ne samo od sunca, cigareta i slatkisa nego prvenstveno od svih oblika nasilja. Televizija i intenet prilagodjen djeci ne bi trebalo znaciti samo ukljucivanje Teletubbiesa na programu. Sjetite se napr. brojnih fotografija novorodjencadi koje su postale hit reklama a da ih se nije pitalo za misljenje (pravo na privatnost).  Svako dijete ima pravo reci sto misli i to ne samo onda kad ga pitaju!

Detaljnije na adresi: http://www.dadalos.org/kr/Menschenrechte/Grundkurs_MR3/Kinderrechte/KINDERRE.HTM

 

  • Deadline za nagradni natjecaj je 15.11. 2008.
  • Svi pristigli radovi (neovisno o vremenu dolaska) biti ce objavljeni na Komikaze stranicama. U planu je i tiskano izdanje!
  • Za kategoriju Prvog Stripa racunaju se punoljetnici– debitanti tj oni koji nisu javno nikada javno objavili svoj rad (Google sve vidi i zna:). CV pozeljan.

            Detaljnije na adresi: http://www.studio-artless.hr

  • Ziri je sastavljen od 5 clanova cija imena necemo jos objavljivati da ne utjecete na njih:)
  • Strip saljite u tif formatu na 300 dpi-ja. Mail za kvalitetne skenove je: komikaze5001@gmail.com ili se mozete posluziti besplatnim servisom

            za slanje „teskih" mailova: www.sendspace.com .

            Fizicka adresa je: Komikaze, Skrlceva 29 – 10 000 Zagreb, Hrvatska

 

   PAZITE NA DJECU, DJECA PAZE NA VAS!

 

Organizatori: Komikaze i Studio Artless

www.komikaze.hr


http://www.studio-artless.hr

nightonearth @ 16:06 |Komentiraj | Komentari: 0
Permakultura je tema kojoj se Subverzije često vraćaju, jer predstavlja dobar primjer onoga što svakodnevno možemo raditi i pomaže nam pri dizajniranju životnog prostora, bilo da je riječ o graditeljstvu, energetici ili uzgoju hrane. Sljedeći ponedjeljak pogledajte prva dva kratka filma iz serijala Global Gardener - Permaculture with Bill Mollison.

Ponedjeljak 22. 09. 2008. u 19:00

Permakultura - revolucija pod krinkom vrtlarstva (1. dio)

Permakultura je tema kojoj se Subverzije često vraćaju, jer predstavlja dobar primjer onoga što svakodnevno možemo raditi i pomaže nam pri dizajniranju životnog prostora, bilo da je riječ o graditeljstvu, energetici ili uzgoju hrane. Uostalom, permakultura se bazira na dizajnu, odnosno shvaćanju područja u kojem živimo i što boljem imitiranju prirodnih procesa.

Bill Mollison nas kroz četiri polusatna filma vodi kroz različita klimatska područja u svijetu, gdje u najtežim i gotovo nemogućim uvjetima uz pomoć lokalne zajednice i permakulturnih principa pretvara prave pustoši u područja bogata hranom. Način na koji to postiže objašnjava u detalje, no osim same proizvodnje hrane, ovaj pristup ima važnu društvenu ulogu, jer osnažuje lokalnu zajendicu i pomaže joj da preuzme inicijativu i svoj život u svoje ruke.

Prva dva filma govore o permakulturi u tropskoj klimi i pustinjama.

Dokumentarni film: Global Gardener - Permaculture with Bill Mollison 1-2
[60 minuta, režija: Julian Russell i Tony Gailey, Australija, 1991.]

Subverzije se događaju svaki ponedjeljak u 19 sati u net klubu Mama, Preradovićeva 18, Zagreb.

Subverzije se financiraju isključivo osobnim donacijama pa zato ubacite par kuna u kutiju za donacije, jer na taj način financirate program, plakate i sve ostale troškove, koji su minimalni, ali postoje.

www.stocitas.org
nightonearth @ 10:50 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 9, 2008

10.-11. svibnja 2008
Zagreb, Močvara


U subotu 10. i nedjelju 11. svibnja riječki sekstet svojim će novim i poboljšanim nastupima zatvoriti Močvaru, klub koji je dao neprocjenjiv doprinos domaćoj glazbenoj i kulturnoj sceni.

Koncerti Leta u Močvari uvijek su bili posebna stvar bez obzira koji floor su okupirali. I dok su dvorište i Jedinstvo poslužili za raskošne spektakle u kojim je znalo nastupati i po 50-tak ljudi, uključujući Jeku primorja i gimnastičara na konju s hvataljkama, centralna dvorana kluba bila je rezervirana za nešto prisniji kontakt s nagužvanom publikom na preko 50 stupnjeva.

Upravo te nastupe Let3 će navesti kao svoje najdraže zagrebačke koncerte, baš kao što će i Močvaru navesti kao svoj najdraži zagrebački klub i baš kao što će Močvara navesti Let kao svoj najdraži bend. Zato su ih i pozvali za kraj.

Za oba dana u prodaji je ograničen broj ulaznica po raznolikim cijenama:
10. svibnja
Pretprodaja: 70 kn
Na dan koncerta na blagajni: 85 kn

11. svibnja
Pretprodaja: 70 kn
Na dan koncerta na blagajni: 50 kn

Pretprodajna mjesta: KOVAČ, Masarykova 14; MAMA, Preradovićeva 18; DIRTY OLD SHOP, Tratinska 33; KARTOMLAT, Importanne centar (lokal E-9); MOČVARA, Trnjanski nasip bb

nightonearth @ 11:40 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare

09. svibnja 2008
Zagreb, Močvara


U petak, 9. svibnja u sklopu festivala Žedno uho, kultni američki minimalist rock trio Shellac konačno nastupa u Zagrebu.

SHELLAC (SAD)
www.touchandgorecords.com

Ova rečenica sama je po sebi dovoljna svakome tko se bar malo očešao o američki nezavisni rock zadnjih 25 godina da prisustvuje koncertu. Shellac su osnovali kultni gitarist i snimatelj Steve Albini (ex Big Black, Rapeman) i bubnjar Todd Trainer (ex Rifle Sport, Brick Layer Cake) u Chicagu 1990. godine, da bi dolaskom basiste Bob Westona (ex Volcano Suns) dvije godine kasnije godine bend u potpunosti profunkcionirao i momentalno se pozicionirao u sam vrh pripadajuće im scene. Od tada pa do danas, bend je objavio nekolicinu singlica, četiri albuma (posljednji "Excellent Italian Greyhound" izašao je prošlog ljeta, kao i svi ostali, za čikaški Touch & Go Records) i odsvirao stotine koncerata širom svijeta. Shellac snimaju albume i sviraju koncerte kada žele i kada im dopuštaju svakodnevne obaveze (Albini i dalje vodi chicaški studio Electrical Audio, Weston je osnovao mastering studio Chicago Mastering Service dok Trainer radi kao menadžer skladišta u Minneapolisu). Ovaj koncert je idealna prilika prilika svjedočiti vrhunskom bendu koji je još uvijek u naponu snage kao i ljudima koji su stvarali američki nezavisni rock, još uvijek ga drže živim i brinu se za njegovu budućnost. Ne propustiti!

17. svibnja ove godine navršava se 6 godina od prerane smrti našeg prijatelja Ivice Baričevića - Bare. Bara je tijekom devedesetih bio jedna od najvažnijih poluga hrvatskog nezavisnog rocka. Vodio je izdavačku kuću Earwing Records, fanzin, shop i radio emisiju pod imenom Žedno Uho. Radeći kao grafički dizajner oblikovao je na desetine omota hrvatskih bendova i plakata za koncerte u Zagrebu. Osim bukiranja bezbroj koncerata u Ksetu i Močvari, Bara je pokrenuo i danas etablirane festivale Earwing No Jazz i Žedno Uho. A imao je vremena još i svirati u grupama Rujan, Uzrujan, Sibir... Kao znak zahvalnosti za sve što nam je ostavio, koncert grupe Shellac posvećujemo njemu.
Pajdo, hvala!

ALLROH (Njemačka)
www.myspace.com/allroh
Kantautorica iz Berlina koju su Shellac izabrali da ih prati na ovoj turneji.

upad u pretprodaji: 120 KN, na dan koncerta na blagajni kluba: 140 KN

Pretprodajna mjesta:
Zagreb: KOVAČ, Masarykova 14; MAMA, Preradovićeva 18; DIRTY OLD SHOP, Tratinska 33; KARTOMLAT, Importanne centar (lokal E-9); MOČVARA, Trnjanski nasip bb
Split: DALLAS MUSIC SHOP, Narodni trg 14
Rijeka: DALLAS MUSIC SHOP, Splitska 2a
Pula: DALLAS MUSIC SHOP, Dalmatinova 2
Zadar: DALLAS MUSIC SHOP, Široka ulica 2
Čakovec: DALLAS MUSIC SHOP, Kralja Tomislava 7

nightonearth @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, travanj 18, 2008

Bassinvadersi pozivaju mlade, neafirmirane dj-e i producente da se prijave na natječaj - Svježa krv.

Sve što trebate napraviti jest poslati nam CD sa svojim mixom ili nekoliko autorskih skladbi, u audio ili MP3 formatu + osobni podatci i kontakt

Autori najboljih radova dobit će priliku za nastup 21. lipnja 2008. na večeri "Svježa krv" u klubu Aquarius!.

Rok prijave: 31. svibnja 2008.

Prijave slati na:

Bassinvaders
Petrinjska 57
10 000 Zagreb

Izvor: Bassinvaders

nightonearth @ 12:47 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
google oglasi
Brojač posjeta
70686
blog catalog
padaj silo

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bježte od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

Pravo naše ugrabjeno
amo natrag dajte nam;
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

Index.hr
Nema zapisa.